Wednesday, August 11, 2010

Born and gone... (-_-) **Awas!! Banyak darah tumpah!**

Ini cerita cik Chaca yang terberanak AWAL! Cian dia... J tengah siap-siap nak keluar. Tiba-tiba terdengar bunyik anak-anak bergaduh. Kadang-kadang, J bebelkan aje dari jauh. (macamlah budak-budak tu faham..heheh..) Kadang-kadang diam gak... tapi petang tu berpanjangan.Berkejaranlah J menjenguk. Rupanya mummy Mija bergomoi dengan si Chaca. Oh noo!!!! 

Terus J amik scoop pasir,  tarik Mija keluar dan J asingkan letak tempat lain.

Balik je malam tu, macam biasa menjenguk dulu aktiviti anak-anak dalam cage. J tengok si Chaca melepek kat port dia dengan mata stim. J pun umpan dia dengan biskut, konon nak pujuk lah. Terkedek-kedek dia datang dekat J. Tu yang J ternampak ada benda kecik tergantung-gantung kat ponggong gebu dia..

Uiiiihh.... ada baby! Pesal pulak ko terberanak awal ni Cha??? Ni mesti pasal gaduh dengan Mija tadi... 
Ala.. ciannya.. J rasa dia tak belum sampai masa nak beranak lagik.. haaihh..


Terkedek-kedek jalan dengan baby tergantung... tu tak habis keluar lagi tu...


Sebelum J masuk tidur, J jenguk dia lagi. Tetiba je banyak. She was totally in pain. Just look at her face.
There was blood everywhere. Tak macam sebelum ni, biasanya hammies j akan beranak setempat je. Kali ni merata-rata dia jalan. Sakit sangat agaknya.  I sat there and talked to her. Sedih pulak tengok keadaan Chaca. Masa ni dah 5 ekor babies keluar.

Chaca datang dekat dengan pintu cage. Tiba-tiba dia duduk. Gaya macam nak meneran jer.. hehe..
Keluarlah si kecik ni depan mata J. Dengan uri-uri sekali keluar.


J tengok yang ni lain macam sikit. Dia sambung jalan lagi, langsung J cuba snap the latest baby yang keluar tu dari dekat.

Subhanallah... Tak cukup sifat lagi rupanya. Mata, mulut dan hidung tak terbentuk lagi.


With that, I left the cage and let Chaca rest peacefully.

The next morning, Chaca was resting alone on the ground floor of the cage. She left all her babies on the first floor. All babies were dead. Maybe they didn't get the chance to drink any milk from Chaca. Then I saw another dead baby near her. Agaknya dia sakit sangat sampai nak bergerak kumpulkan baby pun tak larat.

Tu la dia.. born and gone.

All of them.

No comments:

Post a Comment

Nak cakap apa tadi? Sila..sila..

Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^