Friday, December 19, 2008

Kuwait Money

Akak nak berkongsi maklumat sikit... mana tau kot-kot ada rezeki korang nk dtg keje atau melawat kat sini ker kan? Kat sini Ringgit Malaysia tak de kalau nak tukar kat pengurup wang or money changer... jadi.. dari Malaysia kena tukar Ringgit Malaysia kepada Euro. Dah ada Euro baru leh tukar kat sini... Kalau kat Bahrain pun Ringgit Malaysia takde kalau nak tukar kewpada Bahrain Dinar, tapi kat Bahrain boleh terima US Dollar selain Euro...

Ini adalah duit-duit syiling yg ade dlm dompet saya ye..
Dari kanan (atas) 100 phil, 50 phil, 20 phil
Dari Kanan (bawah) 10 phil, 5 phil




Gambar belakang duit syiling dia semuanya gambo kapal layar zaman dedolu..

Ni duit kertas. matawang dipanggil Kuwait Dinar. Paling kanan 10 Dinar, 5 Dinar, 1 Dinar, Setengah Dinar & ada Suku Dinar kat sini... Sebelah tulis arab.. sebelah lagi Bahasa Inggeris.. nak tau nilai sebenar dia lebih kurang.. darablah dengan RM13 ringgit ek?



Kuwait Towers

Kuwait Towers ni adalah salah satu tarikan utama kat Kuwait City. Dibina pada tahun 1975. Direka oleh pereka dari Sweden. Kuwait Tower ni tingginya 187m dasri paras laut. Nak naik ke tingkat 'viewing sphere' kena naik lif sampai 120 tingkat.. sekali lif naik, berdesup perginye!


Masa pegi Souq Mubarak saya pun beli la jilbab (saya pun tak sure namanya). Kalau kat Mekah 1 Riyal aje.. kat sini tawar punya tawar pun dapat la dalam 500 phil atau RM6.50 duit mesia.. tak kesah la.. janji hidung I dpt ditapis dari hidu udara sejuk. Sebelum darah meleleh kuar, pejam mata je lah beli jugak n pakai.

Lepas merayap kat tower, turun kat kedai sebelah.. The Fish Market.



Bukan pasar ikan ye! The Fish market ni, Kedai Makan yang menyediakan perlbagai makanan laut. Managed by the Filipinos.I ordered , 'The Bird's Paradise' - a mixture of orange, passion fruit, pineapple and sparkling water. Sangatlah masyammmmm.............

Thursday, December 18, 2008

Pai Kentang

My aunty learned how to make a pie. But she learned to make the apple pie. However the taste doesn't suit our tastebuds... hehe.. its not that it was not delicious, maybe the ingredient for the apple didn't follow the exact way of doing it. Today.. we made another one. Instead of apple I suggested the minced meat and also potatoes. So.. the filling will be like the currypuff filling... My aunty mixed the dough and I prepared the filling. And it became this....



Resepi? untuk dough, aku tak berapa nak pasti.. rasanya lebih baik kalau cari sendiri. Takut tersilap resepi, nanti keras macam batu pulak.. yang ni pun dah agak-agak nak keras jugak, mungkin kurang majerin kot? kalau untuk filling tu boleh lah. Lebih kurang macam buat inti karipap jer... ;)

- 2 sudu besar cili kering yg sudah dikisar dgn bawang merah dan bawang putih
- 2 sudu besar rempah kari daging
- daging cincang sebungkus
- kentang secukup rasa
- air, garam & etc secukup rasa

Tumis cili, rempah kari sampai mati minyak (masak la tu). Masukkan daging. Agak-agak dah separuh masak, masukkan kentang. Tak perlu sampai kentang tu empuk. Separuh empuk pun dah cukup sebab nanti nak bakar dalam oven lagi.

Mangaf

Mangaf - from top of my uncle's apartment.




Can anybody tell me.. spot ape yang besar sangat kat tengah-tengah gambar ni????

Monday, December 15, 2008

Tengok la

A few interesting things that I found here and there... Mula-mula berkenankan teaset ni. Sebab Ms J suka purple. Bila tanyakan harganye.. 52KD for 2 teapots, 6 small cups and saucers and 6 cute glasses (not in the pic). Bila tau je harga dia 52 KD, kalau darab dgn RM13.3..tak berbaloi rasanya.. takpe la...





I found these kinky nightwear... hiks..





Friday, December 12, 2008

Fahaheel Sea


Satu pagi kononnya nak pergi jogging.. bukannya jogging pun sebenarnya. jalan-jalan di waktu pagi dengan 2 sepupu aku, Atikah & Ikhwan. That morning was quite cold and windy. When i woke up that morning, I found my nose bleed. So I have to wear that blue towel to cover my nose from breathing in the cold and dry air.


the tallest and biggest tree that can be found everywhere were the date trees. As you can see in the picture, those plants were planted everywhere as the divider of the main road.


Underneath pokok kurma, I will wait for youu... Dah letih jalan lepak jap bawah pokok kurma.

The background is The Sultan Center and also Al Kout town.

The Sultan Centre Al Kout

Al Kout is the nearest town to my uncle's house in Mangaf. There are a lot of shops and bazaars including 2 big shopping malls, Al Manshar and also The Sultan Centre (TSC). TSC is Kuwait’s largest independent retailer and a leading supplier of supermarket items, perishables, and general merchandise in the Middle East. TSC in Al Kout was built beautifully which consists of 3 parts, the waterfront, wet market and hypermarket.

The waterfront

The alley that connects the chicken market and the fish market. Notice the cleanliness between this market to our market...







www.sultan-center.com/

Thursday, December 4, 2008

Kuciwa..

kenapa nih... org baru sihat.. nak upload citer banyak2 nih... die buat hal plak.. tak leh upload gambar.. :(

Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^