Thursday, June 25, 2009

Bola Eksesais & Toilet bath

Last Thursday, I went to Desa Park City Waterfront..to visit petsmore.com shop. I registered to be a member there. RM10.00. You'll get discounts if you are a member.
I bought these 3 items. Bathing sand, toilet bath and an exercise ball. All these 3 costs Rm24.++




Tempat mandi ni di datangkan dengan sepeket pasir dan spatula untuk mencedok poops..




Buh pasir sikit...




Mija tak mo masuk.. takut agaknya.. tak biasa lagi..




J rasala.. Mija ni ada fobia masuk tempat-tempat kecil kot. dia masuk dalam ni dia diam jer... tak bergolek pun exercise ball ni kemana-mana. J tinggalkan dia sekejap, sementara J nak bersiram. macam mana j tinggalkan dia macam tu jugaklah kedudukan bola tu.. tak bergerak pun...



Si Jimi ni terlebih excited pulak.. tergolek-golek bola tu menjelajah samapai ke dapur... nasib baik exercise ball tu ada penutup. Kalau tak tah kemana-mana lah si Jimi tu merayap..





Sreh..sreh...sreh..

J tengah sibuk siapkan buku adab. Sesambil tu lepas kan cik Mija berjalan-jalan dalan rumah. Tiba-tiba dengar sreh..sreh..sreh..
Cari punya cari.. tak jumpa.. pegi mana la pulak Cik Mija ni. Rupanya minah tu panjat kotak kasut yang tersusun tiga tingkat dan masuk main dalan kotak kasut J cap buaya nih...

em.. alahai...


Wednesday, June 24, 2009

Dell Laptop

Akhirnya.. apa yang dicitakan sudah dipunyai.. It was delivered to my home in my hometown last Friday. I received 2 missed calls from the delivery man.

J: Hello, I received 2 missed calls from you. Is there anything that I can help? (sopan santunnya ticer nih... )
DM: Siapa nama?
J: (Lupa pulak nak introduce..) Saya J... Laptop saya dah boleh hantar ke?
DM: Ya.. you punya bapak sudah angkat..
J: Thank you very much. Bye!

Ja:Laptop dah sampai ek?
Pa: dah.. dah buka pun.. on je belum.
Ja: Tak mo datang KL ke? sesambil tu boleh hantar laptop J... Hari tu kan dah bagi fulus lebihs... (hiks...)
Pa: mm... tengok lah...
So, they arrived that night, both ma & pa. Bukan hanya nak hantar laptop nih jer.. ada urusan lain juga... J bukan mengada-ngada nak dera parent J hokey! Harga Rm1999. including delivery. Warna putih je ada. J bukan nak buat keje graphic pun.. so everything is basic...

Alhamdulillah.. apa yang dicitakan dah dapat... Hasil main kutu nih... Walaupun isi perutnya tak complete. Takpe boleh cari sendiri. Amie dearie boleh tolong kan? kan? kan? hik...
nota kaki: first time main kutu... dari tak nampak pergi kemana duit tu.. baik beli sesuatu berguna... Lepas ni boleh target beli peti ais besar pulak... huhuhu...

Friday, June 19, 2009

Jimi & Mija

Introducing my anak-anaks.. hiks.. Cute kan???

Mija is the one that has soft brown fur and she's a female. The other is Jimi, male hammy. I found them through mudah.my. Each costs RM10 only. The owner has A LOT and wanted to sell 3 for RM25. Unfortunately, the cage that I have is not big enough to fit in 3 hammy, so I took home a pair only.

A pose from Mija

Jimi cleaning himself..



Run Jimi ! Run!... hehe..

Saturday, June 13, 2009

Jodoh@Tajul Muluk.com

Perkara ini telah lama tidak digunakan dalam zaman sekarang... Tapi bila tiba-tiba dipaksa melalui proses ini...... hhmmm....

Mula la keluar muka toye... dan senyuman pada ketika itu adalah satu pergerakan yang boleh mencederakan dan membahayakan otot muka.. kronik!! Segala sel dalam otak mula bertempiaran lari dan berlanggar sesama sendiri hingga menyebabkan bengkok segala urat saraf... migrain! Semua pembuluh darah dalam jantung dan hati mula membuat detour ke pembuluh lain menyebabkan jem sampai berasap, disebabkan traffic light dari otak menyalakan lampu merah sampai menyilaukan mata. Dan juga telah menyebabkan litar pintas kepada stesen janakuasa empangan mata sehingga terpecah bolos ekoran kegagalan sistem berfungsi.... hati perlahan-lahan ingin mati.... tragedi.

Namun demikian setelah bertemu dan berkonsultasi denganNya... Otot muka kembali normal, Fikiran mula waras, jantung berdegup tenang dan air mata hanya setitik dua. Hati kembali pulih perlahan-lahan.. Minda mula berdebat dengan hati. Minda seringkali memujuk supaya hati menjadi rasional, supaya hati bertolak ansur, supaya hati tidak mengikut emosi... kerana emosi selalu jahat dan mengelirukan. Jahatkah emosi anda? Teruskan minda untuk membimbing hati... agar hati tidak menjadi durhaka... Batu belah batu bertangkup... telanlah aku lulurlah aku... iskk..iskk..

nota kaki: Sila rujuk kepada alim ulama sebelum mempercayai bulat-bulat tentang tajul muluk... ianya hanya adat...

Barang Lama

2 days ago, I helped my mom spring cleaning. We sort of trying to clear up all old things which I end up keeping some of it.. hehe.. While rummaging through the things in the old cupboard, I found these things. My form 3 KH Musical Coin Box project... It's still in good condition except for a little dusty... The label is still intact, but torn at one corner. I was in 3 Bainun that year.
Ma suggested to take this back and start "mari menabung syiling'' program.. yeah.. why not? simpan sikit-sikit, lama-lama jadi bukit.. I actually sew the coin box cover myself. (bangga nih..)

The coin box. I'm happy to see how fine my hand works was... kemas jer..
The circuit. I do remember that I was very extra careful with this circuit. Siap ukur dengan pembaris lagi sebelum bengkokkan kaki LED dan fius bagai tu.. Tak tau benda ni masih berfungsi ke tak.. tak jumpa bateri nak test. nanti lah kot.. Pastu jumpa benda ni pulak.. My mom bought this when I was 5. Lama giler tuh... tapi benda ni tak reput lagi. Kalau tak silap harga dalam Rm100+. Zaman tu nilainya terasa sangat mahal.... jadi penjagaannya sangatlah berhati-hati. Maybe that was one of the reason this this still exist today! hikss..

I played this on my own jer. My big bro was never allowed by me to touch these cubes of alphabets, numbers and pictures.. Kedek nya J..

Mari kita mengeja.. Ini buah apa?I guess this self learning aid was one of the jumpstart for me to be what I am now..

Alhamdulillah... So.. I decided to pass this to my niece and nephew. Semoga korang jadi 'orang' macam maksu. (^v^)

Monday, June 8, 2009

Dompet baru!

J teringat suatu masa dulu.. ada orang tanya pada J.. nak hadiah apa di hari jadi? Tanpa berfikir panjang, tiba-tiba J teringatkan dompet. Jadi, J jawab, nak dompet warna purple... Tapi, hadiah yang J dapat bukan dompet purple.. tapi frame gambar bentuk tulip warna purple... siap ada lagu-lagu macam musical box.. kat frame tu J bubuh gambar J dengan gambar orang yang bagi hadiah tu. (",). J simpan lagi, dalam kotak, walaupun cermin dia dah terbelah dua dan bateri dah abis... hehe.. tu cerita zaman 90an... (huhu.. terasa tua pulak...)


Tapi hari ni... J berjaya melunaskan impian zaman 90an tu!!! Akhirnya.. Dapat jugak beli satu untuk diri sendiri. (",) Dompet ni beli kat Mines Shopping Mall. J tau tak ori.. J bukan orang yang gila jenama. J beli ikut kesesuaian dan keselesaan tanpa kira apa jenis brand dan tajuknya.. Tapi J suka sebab cantik... Jenuh jugak mintak kurang dari amoi-amoi tu.. Last sekali diorang bagi 50 hingget jer.. J ni tak pandai bargain lah.. tapi takpe lah. pejam matalah.. walaupun J tau boleh dapat lagi murah... Satu lagi benda warna purple yang ada dalam tu.. yer.. J member kat situ.. tapi boleh pergi ujung minggu jer. Agaknya tu yang jadi kelamkabut body J nih.. eksesais ujung minggu jer.. hari lain, makannnnnnnnnnnnnnn tanpa eksesais. Bila nak turun berat kalau tak buat regular eksesais kan???

Hopefully lepas cuti ni, banyak la sikit masa free J sepanjang hari kerja. So that, i can go sweat myself during night time at the gym!!!

Dah Jumpa!!!

Finally..... jumpa jugak template yang berkenan di hati!!!
Dulu ade yang bertanya kenapa tak purple.
Kenapa purple? Sebab J gile dengan warna purple..
Dari kecik dah suka warna ni...
Zaman dulu tak ramai yang suka warna purple tau.
Sekarang ni jer baru warna purple 'IN'... barula meriah!
Dulu tak pandai nak cari kat mana...
Maklumla.. saye budak baru belajar.. (",)
Jadi sekarang nih dah jumpa!!!
So for now.. I'll be using this template!

Sunday, June 7, 2009

Sungkai a Revisit

My family and I were supposed to go holiday to the east coast. Unfortunately, something came up and the holiday was cancelled. The trip was cancelled last minute after we've loaded our bags into the car. We decided to go picnic instead. After considering a few places, I suggested this nice quiet and secluded place nearby the Sungai Klah Hotspring at Felda Sungai Klah. (I'm sure fellow Superb81 knew this place.. aite?)

I couldn't remember the exact spot where my friends and I used to picnic previously. We found a small path and went down to the river... (yeay!... hati ni seronok nih. Maklumlah.. musim-musim panas ni dapat berendam dalam air sejuk... emm.. bestnyer..) We found this spot and parked our things nearby.
This is my father observing the place whether it is safe for us... Soon after I snapped this pic, he says, 'Ha.. mandi la. Papa takmo mandi...' Why? I don't know.... Takmo takpe.. kami nak berendam!!!

Berendam dalam air yang sejok sangat menyamankan... (ada ke perkataan ni?) Tapi cuaca tak sesejuk dulu masa J datang dengan kawan-kawan. banyak pokok dah ditebang diseberang sungai. Tapi kebersihan dan kejernihan air masih lagi terpelihara. Sebab kawasan ni , kawasan orang asli. Tak ramai yang tahu tempat ni agaknya...

The last time I came, takde rumah batu ni.. Dah semakin maju orang asli kat sini.. dapat bantuan kerajaan agaknya. Rumah-rumah batu nih masih dalam pembinaan. Meter elektrik pun tak de lagi....
Dah puas kecebumm kecebumm 2,3 jam, kami berkemas dan balik... Dah penat berendam, J pun apa lagi... tayar bergolek jer... zzzZzzzZzzzzzz.....

Friday, June 5, 2009

Read Malaysia 2009

Mama, Atikah & I went to the Read malaysia 2009 Bookfair at the Mines International Convention Centre on Tuesday. We reached there around 4.15 p.m . It was not as big as the one in PWTC. Kurang meriah la.. tapi ada satu section khas untuk stationaries. Boleh tahan jugak la tawaran yang diberi. Anyhow we spent 3 hours in there browsing books. And of course spent more on books... $$ kaaaachingg!!!$$

Yeay! I had completed my Twilight series!!! (Can't hardly wait to continue my second book as I've just finished reading Twilight just now) Both Malay fiction books were bought by my mom. And I bought a set of story book for my class's reading corner. All these costs me around one hundred plus...

Atikah bought these... 6 books for her, 3 books for her siblings and 2 for her friends as a birthday gift. By the way, MPH booth was the largest booth for general English Books. And there's where we bought Stpehenie Meyer's books. The Twilight Series came in a box...which costs RM131.60 only. Murah la rasanya.. sebab hari Ahad lepas tengok kat MPH 1Utama, harga asal set ni RM188. Tapi rasanya lebih murah di POPULAR kot... (They have 20% discount for members)
Besides books, Mama also bought this.Digital Quran. Harga - Rm280. Senang di bawa kemana sahaja. Guna bateri AAA. Nak guna DC pun boleh. Selain ada ayat-ayat dan bacaan Al-Quran, ada tafsir, Penunjuk Kiblat, doa-doa, waktu solat, hadis-hadis yang best sekali bita boleh set waktu azan.. dan azan akan berbunyi mengikut waktu yang telah kita tetapkan walaupun dalam keadaan 'off'. Kira macam alarm handphone jugak le.. kalau off, alarm tetao berbunyik.

nota kaki: kena berhenti beli buku untuk beberapa bulan yang akan datang nampaknya... bila nak abis baca semua ni? Tamaknyer.... hiks.. Takpe.. sambil semak paper exam budak, sambil baca buku..

Tuesday, June 2, 2009

New books

I've just finished reading If You could See me now by Cecilia Ahern. Interesting but it took me a whole month to finish reading it due to my 'sebokness tahap gaban' ... huhuhu... (exaggerate je lebih..)
I bought these new books.. but yet there's two more to complete the set by Stephenie Meyer. They sold at MPH at the price of RM188 per box of 4 books with 15% discount for member cardholders. However I got a better offer at POPULAR bookstore, by which they offer 20% discounts each for member cardholders (I own one member card! Yeay..!) 

So.. definitely will go there again to complete the whole set... 

nota kaki: Terlebih belanja pulak untuk buku bulan nih... Esok nak pegi bookfair kat Mines lagik... alemak.. (garuk kepala) Takpe.. naseb duit sejuk lebih bulan nih... huhuhu..

Monday, June 1, 2009

Puyu


Baru je tukar air.. tapi dah berkeladak dengan najis die... Dah la kuat makan kuat membuang pulak tu.. Whenever it sees me, mulalah tak tentu arah rupanya.. naik turun.. ke kiri.. ke kanan.. motif? nak mintak makan lah tuh.. Ni pun jenuh nak tunggu dia cool down and relax with my presence..

Nafas Berbau...

Ini entri lama... Bulan 5 punya kot.. Lupa nak sambung edit...
I was busy for the last week of the first semester. A few of my friends and I involved to be the documentation committee for Program Nafas Segar Peringkat Kebangsaan. It was held at Putra Hotel from 25th to 28th of May 2009.

Hari pertama kami pergi ke Auditorium DBKL. Ada show, ceramah and pameran pasal bahaya rokok & dadah. Sepanjang perjalanan dari hotel ke Audi DBKL kami di escort oleh polis & penguatkuasa DBKL.
Rasa macam VVIP pun ada.. habis semua kenderaan lain ke tepi...


Kena tahan pulak tu nak bagi laluan kepada 10 bas yang nak lalu. Para peserta datang dari seluruh Malaysia. Termasuk Sabah & Sarawak. Campur sekali guru fasilitator, abang kakak fasilitator dari sekolah menengah. Tu yang jadi 10 buah bas..




Dah abis acara kat situ. Semua duduk kat luar tunggu bas datang..


Destinasi seterusnya ke Muzium Polis. First time jugak J pergi situ. Menarik juga kalau buat rombongan sekolah. Muzium ni terletak di dalam kawasan Tmn Tasik Perdana, Tmn Burung, Muzium Kesenian Islam dan macam-macam lagi ade dalam tu..


Cik Kuntum pun ada sekali.. Abang kakak polis tu buat senamrobik dengan budak-budak tu..


Second day. Trip to KLCC. Lawatan ke Skybridge & Petrosains. Tinggi gile Skybridge tu rupenyer.. Cantik juga pemandangan dari atas tu..


Budak : Cikgu, jom la naik. Best ni!
J : Boleh je cikgu naik? Muat ke?
Budak : Boleh cikgu.. nanti saya tanya abang yang jaga kat atas tu yer?
Cikgu jom naik, cikgu!
J pun amik guni selai, sarung dan slide down... pening lalat jap. Tapi memang best! hehehe

My colleagues.. Kak N & Kak Ainul aka Mak.


haaa.. amik.. dah letih jalan, orang amik gambar J tengah makan ni pun J tak sedar... Sedap punye podu..hahaha..


Hari dah tengah hari.. mari kita pulang...

















Ini entri lama... Bulan 5 punya kot.. Lupa nak sambung edit...


I was busy for the last week of the first semester. A few of my friends and I involved to be the documentation committee for Program Nafas Segar Peringkat Kebangsaan. It was held at Putra Hotel from 25th to 28th of May 2009.


















Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^