Sunday, August 30, 2009

Bila Oggy & Gomok mula gatal-gatal..

Baru kejap tadi J tengok budadk-budak ni agresif semacam.. They made me curious. So j menjengok la ape yg berlaku dalam cage. Rupa-rupanya dua ekor ni sedang mengerjakan Bun...
Aisey... J sampai tepuk dahi...
Kanan: Oggy. Kiri: Gomok.
Bawah: Bun. (tau-tau ajelah ape benda yang Oggy & Gomok buat)

Kesian pulak J tengok si Bun... Keras jegung dibuatnya kena attack camtu...
So J asingkanlah si Bun.... Duk dalam ni diam-diam kay darling?
Lepas tu.. 3 eko jantan ni mogok. Lama diorg duk atas ni.
Tak bergerak-gerak, duk atas rumah tu... kah..kah..kah..
macam-macam la korang ni....


Dah la mummy korang baru beranak... (amie kata maybe 6 eko)

Korang nak bagi Bun beranak pulak??

Kena beli banglo lain lah nampaknya... Korang ni buat mama bankrup taw!!!


Ku sudah punya broadband..Yeah!

erm... sepatutnya gembira atau susah hati??? Bukankah ianya menambah satu lagi bil yang perlu di bayar??? huhuhu... Takpe... J anggap mempunyai internet connection memudahkan urusan kerja-kerja harian J, terutama dalam urusan sekolah..


Sebenarnya J agak teragak-agak ketika membuat keputusan nak langgan broadband ni. Dah lama dalam keadaan 50-50. Nak ke, tak payah. So, I decided to subscribe celcom broadband. J amik pakej RM68 setiap bulan. I'm a moderate user. So,I think that should be enough for me. Modem CSL (Duk dalam bilik berkipas pun dah okay untuk menyejukkan dia...) No contract. 1st month free. Registration bayar RM299. Okay ke harga tu??
So far, I'm satisfied with the connection. Kalau balik KL nanti, Insyallah okay la kot kan? Since that, I've been active, planting and harvesting at Farmville in the Facebook everyday...

Saturday, August 29, 2009

Beranak Lagi?????

Message received from Amie at 5.59 p.m:

Mummy Mija dapat baby lagik!

J: Alamak.... cepatnya nko due!!!




Friday, August 28, 2009

Jangan Curi Saya Dosa!

J ikut Achik cari kuih Almond London yang femes kat hometown J ni.. Kat kedai ni jugak banyak kuih raya yg sedap-sedap. Kedai kuih ni jual kurma Yusuf Taiyoob jugak.. J parking kereta betul-betul sebelah bunting ni. Dok tengok la harga-harga kurma yang tokey tu jual.. sekali terpandang notis kat atas sekali tu.. spontan J ketawa terkekeh-kekeh...




Ade jugak orang nak angkut bunting ni bawak balik ek??

Thursday, August 27, 2009

Babies Stress!!!

Both are my cousins. They stayed with their father in Kuwait. But now they're back in hometown. Diorang ni bukaanlah jakun... tapi excited.. Cian babies... asyik kena kacau jer.. hehe
errmm.... Baby Bun & Baby Gomok dah mula mengawan!!!
What?????
Umo tak sampai 2 bulan lagi.. dah mula mengawan?
ermm... Amie kata Mummy Mija dah makin gebu... mungkin perut dia berisi. Asyik gigit daddy jer. Tak sangka pulak cepat sungguh budak-budak ni membiak... Mana nak letak ye bila semua dah beranak???
nota kaki: Amie... I missed Jimi & Mija...

Game Over!

I've been playing Sally's Salon since last year (agaknyer...) I only played when I got too tired and bored with my schoolwork or When ever I'm just free and lazying around on weekends..


Finally, it came to its end 2 days ago.. after sahur. While waiting for Subuh prayer.
Thanks for playing! heh..
nota kaki: Orang baca Quran.. J main game... Bila nak insaf ntah? Astaghafirullah...

Baca Baca Baca

I hardly had time to read lately.. Almost every weekend for the past few months were filled with appointments, window shopping, travelling, spring cleaning, laundry and what not... However I manage to finish these 3 books since July... (waa... quite a number jugak lah kan?)

These were the books that I've read...


It belongs to Atikah... It's an average book with lots of flashbacks if I'm not mistaken..
(tak igt sangat dah...ehhehe..)

Sesuai untuk remaja la kot.. language wise... bahasa remaja. The message suits that group of people too... Don't be too rebellious. Don't smoke. Love yourself even you don;t get enough love at home. Don't do stupid things. There woulds always be other people who would still care and love you, there are ways to solve problems and there are ways to improve oneself...


This is By Sarah Addison Allen. Jenuh jugak nak habiskan.. this one was not as interesting that the previous one. I really liked Garden Spell very much. It's about a magic apple tree. But this one contains less magic.. It's about ghost appears in a closet and books that appears everywhere whenever Chloe's in a situation that caused her into a dilemma...



Sibuknye dier..

yer.. Start je cuti sekolah.. Blog J pun cuti... banyak back dated entri ni.. tapi satu-satu lah yerk?


Rumah atuk sedang di ubahsuai... jadi hari-hari kena pergi menjenguk budak-budak tu buat kerja...Sambil lepak kat rumah atuk... jumpe kuceng tige beradik ni... sangatlah comel! Matanya pun bulat... tapi wild cat... sumbong! baru je tunduk nak sentuh, mencicit lari semuanyaa..
To my readers, I think it's still not too late to wish you all Ramadhan Mubarak... Jangan puasa yang yuk arr...!

Bila berbuka di rumah ayah anda dan bonda... Kadang-kadang kena la jadi tukang masak... Tidaklah pandai mana.. sesedap mana tapi boleh lah di makan.. tak de sape kena food poisoning la lagi.. J tengah cuba nak abiskan buku Sugar Queen ni.. Jadi, sambil menunggu, tumisan kari tu pecah minyak.. jadi bacalah buku. Pastu dengarlah kuceng belakang rumah J ni bergaduh... punya la riuh... Yang hitam putih tu eksen habes.. the other one masuk territory dia kot..

Stray cat lah jugak penghuni lorong belakang.... tapi comel la pulak bila dah kembang camtu.. hehe

Thursday, August 20, 2009

Pertandingan Mewarna sempena Bulan Merdeka

Pagi tadi.. sepanjang hari ada acara sempena kemerdekaan. Sebelum rehat pertandingan mendeklamasikan sajak untuk tahap 1... dan lepas rehat mewarna.. all these templates were drawn by a teacher in my school.. She likes drawing very much and she had produced lot and lots of drawings for colouring contest.


Sukatik ko jer ek.. kaler kereta Exora tu... Yang takde dalam pasaran pun, korang adekan jugak...



1 Malaysia...





Cekodok & Karipap Megan Avenue II

Semalam pegi house property auction kat Megan Avenue 2, di Jalan Yap Kwan Seng. I bid for a house tapi kalah... emm.. takpe lah. Takde rezekilah kot. I used to work there. In the same building. Ada satu foodcourt kat LG Block C. The foods sold in the foodcourt were very yummy. Ade satu kedai ni jual kuih muih sahaja... Cekodok, Karipap Ubi, Karipap Ayam, Karipap Daging, Karipap Sardin, Pisang Goreng, Keledek Goreng, Popia, Tauhu Sumbat dan lain-lain..



Kalau ada apa-apa celebration macam birthday party ke.. farewell ker... kami mesti beli kuih berkoyan-koyan sebagai menu utama selain dari kek.. My favourite at that time were cekodok and karipap kentang. Setiap kali habis goreng jer.. mesti ramai yang berebut nak beli kuih makcik nih. Sekejap jer... licin.. Kena tunggu la pulak makcik goreng yang baru.

Jadi, setiapkali otak dah tepu ngadap pc. I will go down and buy RM1 cekodok and RM1 karipap campur.. Lepas tu makan sambil buat kerja lah... then.. berebut cekodok dengan my colleague sitting next to me.

Dulu cekodok dia 10 sen jer satu.Sekarang pun masih lagi seposen.Tapi sekarang cekodok dia dah shrink. Smaller... cut cost lah tu kan,.. tapi karipap kentang dia memang marvellous.. padat.. penuh isi.. Semua panas baru lepas goreng... Tak sempat sampai rumah.. semuanya ranap dikerjakan dalam kereta... sambil drive.. mulut nyap..nyap..nyap... Ape pandang pandang??? Aku lapo... dulik hape... huhuhu...


This is Fatty @ Gomok. Dia sakit mata. sebelah bulat je terbeliak. Sebelah lagi selepet dengan taik mata. Cian... Tapi J geram sangat dengan Gomok ni sebab dia gemok!!! J gomoi dia sampai kena gigit la semalam... tak padan dengan kecik. Tajam beno gigi die ghupenyer.. adehh...



Wednesday, August 19, 2009

Yesterday...

I had PJ class yesterday.. And I was out of idea. Suddenly, it popped out from my brain. Let us play bowling. I brought 10 plastic bottle.

Fill them with a little bit of water so that it would not tergolek jatuh... Dengan menggunakan bola tampar, the game is on! They were having so much fun!!!



J: Ape yang susah sangat? Ticer dah kata rujuk buku teks. Jawapan tak sama. Tapi, jalan ceritanya sama. Fahamkan cerita tu dulu, baru buat kat dalam activity book.
Suneo: Ala... susah la ticer...
(mind u, this kid is a bright pupil. Tapi, MALAS yang hamat!!!! He haven't started writing anything yet, while the others had submitted their books to me the day before.)
J: Sizuka!!!!! Help me please. Tolong ajar Suneo ni.... Tak tau dah nak ajar macam mana..
Sizuka: laa... senang je ni! Ko tengok ni. Nombo 1 dalam kotak ni boleh sambung tak dengan nombo 1 kotak ni? Tak sama kan? Tengok nombo 2 sama tak dengan seblelah ni? Tak sama kan? ( she repeated the same questions and answers for 5 times) Tu la.. ko kena match yang mana sesuai ikut jalan cerita dalam buku teks. Baca cerita ni dulu... Dia pasal... bla..bla..bla..
J: George jangan kacau... Biar Sizuka yang ajar..



While marking their books, I eavesdropped their conversation.... Bagus Sizuka ni. Ada talent untuk jadik cikgu.. *wink*

Fruits, Vitamin C and Scott Emulsion..

I received this yesterday.. Would like to share this with you.


Friday, August 14, 2009

Kenit

Daddy & Kenit


Wednesday, August 12, 2009

Meja Kecik

I bought this at the Floria Fest in Putrajaya, last weekend. The main purpose is for reciting the Quran. It's foldable. Easy storage. Light and it's made of rubber tree wood.


It's indeed a multipurpose table. As it is light and it be moved around, I liked to use it when I mark my kids exercise books while watching the television.

And also while doing my work on my lappy.


I liked it very much... I bought 2. The other is for my mom. She wanted to use it for reciting the Quran. The price is RM35. I'm not sure what's the market price. I thought the price was okay and affordable. If you want one or you have the intention to donate this to sekolah agama/masjid/surau, you can contact them through this number. Definitely you can get it cheaper if you order in bulk.

Tuesday, August 11, 2009

Jom Jalan-jalan...

Hi..
Saya Kecik..
Saya Kenit..

Kami berdualah yang paling kecik dalam adik-beradik kami
Hobi kami main guling-guling, memanjat, makan dan tidur..
Semalam Kenit ajak Kecik jalan-jalan. Kecik ikut je lah..Kecik ingat Kenit ajak jalan naik tingkat atas. Rupa-rupanya Kenit ajak Kecik jalan kat luar..
Kenit cakap... Kelmarin, Kenit keluar ikut celah jaring sangkar. Kenit jalan-jalan sampai ke dapur. Tapi Opah nampak Kenit. Opah bagitau mama. Mama tangkap Kenit masuk dalam sangkar balik. (^_^). Kenit ajar Kecik macam mana nak keluar. Tapi Kecik tak berani nak pergi jauh-jauh. Jadi kecik ajak Kenit main belakang sangkat jer.
Sekali... Kantoi dengan Opah lagi!!!! Sampai terkincit Kecik, bila Opah tangkap Kecik masuk balik dalam sangkar... Opah repot kat mama. Sekali mama pindahkan kami semua masuk dalam rumah lama...

Ni semua Kenit punya pasal... !!!

Tengok tu.. rilek je tido kat situ.


..Kecik..

Monday, August 10, 2009

Weekend yang panjang...

Mom was here but she went home yesterday.


We went round and round during the weekend. It started on Friday afternoon. She wanted to go to Floria. So, I took her there. Pictures we taken but I couldn't find the cable. Later eh.. buat entri basi. Then we made a tour at the Pasar Malam nearby... It was sooooooo big and lots of stalls with lots of people. And of course many interesting goods sold over there.. Then I suggested to go to Alamanda... Saje je, balik lewat sikit tak mo tempuh jem...




On Saturday, we went to Wangsa Maju. To find the Electric Theraphy office. It's a product from japan. Click here for more info - ITO.Then off I drove her to Shah Alam. It's like crossing half of the globe... hehehe.. Pergi tgk pameran hartanah PKNS, masuk Kompleks PKNS, had our late lunch, beli tudung and cempedak madu goreng yang sangat maniss.... Reached home at 6. Then, I went flat.


She planned to go home on Sunday. Unfortunately tiket balik ke sana sudah habis. Balik hari Isninlah. Then I got the idea to take her to watch The Proposal.. Dah lama J tak buat Movie preview kan? J dah tengok macam-macam movie. Tak daya je nak update kat sini.. (malas lah tu) I googled this poster from here.. http://www.impawards.com/2009/posters/proposal_ver2.jpg



I liked this than the other one... Sangat best. Eventhough Sandra nampak semakin tua.. but the storyline I can say is intriguingly interesting. Funny and entertaining. Ma laughed throughout the movie. Sape yang nak tengok comedy and not so romantik kinda movie, go ahead. try watch this one. You'll like it...

Tuesday, August 4, 2009

Masked Ticer

Bukan nak bagi cemas... There were more and more absentees everyday. It made me anxious. The secondary school next to ours had started their 1 week break. Some of their siblings are in my school. It does makes me worry more this week. So... this week I'll be the Masked ticer..(not a superhero hokey!)

It's for protection.. not for fun. I started to feel not really well. Okay.. Maybe the idea of being affected are overwhelming. But..I sneezed a lot lately.. Sometimes I do feel a little dizzy.. Hopefully, the virus will just pass by me... Please, don't get into me....

Sekali Harunglah..


1. Kalau A.Z.N.E.E sibuk dengan karnival prasekolah.. J pun pun tompang sekaki jugak. J bukanlah AJK prasekolah. Tapi disebabkan kerajinan J menghulurkan bantuan tahun lepas, tahun ni J di ajak bersama-sama berganding bahu membantu apa yang patut...


KLCC & KL Tower..


J tak sempat nak tolong banyak. Tapi KLCC ni dan beberapa benda yang lain adalah jugak mendapat sentuhan sedikit dari J. Bukan J buat sorang yerk!!! I'm not that good in arts..


2. Minggu lepas, J bangun macam biasa nak pergi kerja... J macam pelik, pehal la si Mija kecoh dalam sangkar.. tung..tang..tung..tang... J pergi dekat. Macam biasalah..membebel sorang-sorang pesal la si Mummy bising-bising pagi-pagi ni... Sebelum nak masuk bilik air, baru J terperasan... Ada satu baby terlepas keluar!!! Aiyoh... almost got heart attack lah.. (exaggerate je lebey..huhuhu...)



Nasib baik baby panjat dudut atas cage. Kalau merayau ntah kemana ke.. sekali terpijak ker.. tak ke naya? Dah la J jarang buka lampu bila bangun pagi.. menonong je masuk bilik air. Alhamdulillah... berjala diselamatkan.. terketar-ketar si kenit tu atas cage tu.. Ntah berapa lama lah dia duk kat luar pun J tak tau lah.. Dan ntah lubang mana dia keluar pun J tak pasti..

Si kenit dah pandai panjat tinggi-tinggi..


Tumbesaran si kenit tak sekatalah. Normal ke? 3 besar dengan sihat. 3 lagi kurus keding.. Jalan pun goyang-goyang lagi... Macam ni.. yang tengah tu nampak sangat dah besar. 2 lagi kecik jer..


Bila time makan, semua berebut masuk dalam ni. Sampai mummy pun tak leh nak nyelit.


Bila dapat tidur... suka nyempit dekat-dekat mummy.. Tapi cian.. mummy bagi ponggong je sekarang... Dah tak menyusu kot..


Boleh dia tak sedar J angkat die.. Lepas tangkat gambar baru jaga.. pastu menggelupur nak lepaskan diri... I have to be extra careful when handling the babies.. tak boleh angkat tinggi-tinggi. Takut terhempas ke lantai...


3. J dah jumpa POPEYE's Louisiana Kitchen.... Recommended by Marts. I ordered the 2 piece chicken set and Chicken Rice Bowl. I liked the mashed potato, coleslaw and the biscuit very much.. Ayam dia biasa jer.. Tapi yang Spicy not bad la jugak...


The chicken rice bowl.. It looked nice... J tak baca pun apa ingredient dia. Main order jer.. Rupa-rupanya ada kidney bean kat dalam.. so.. kureng kena sket dengan taste J lah.. makan suku. pastu bungkus bawak balik... It still resides in the fridge.. tak tau bila nak makan..


Yesterday, I felt like I need some sugar. So off I went to The Big Apple. This time I bought Cheese, Kiwi and Marble Flavour.. I had it with a mug of coffee. I planned to finish some unfinished tasks... unfortunately, J tewas... Lena sampai pukul 9. (ye... sangatlah buruk perangai.. tido melepasi waktu Maghrib macam orang tak cukup tido seminggu...) It seemed that the caffaine doesn't work with me anymore...


Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^