Friday, October 30, 2009

Lemas

This boy has grown up. So, I'm not whether he is Ciko, Cikis or Cikai. I left them with Amie when they were little. I was surprised to see that they grew up big & fat so fast. He's the one that was sick. It was too late when Amie realize that he was sick. It's the same like what happened to Kecik & Kenit.

I took him home. Gave him some medication.

When I came back home from school just now, I saw him inside his drinking pot. I quickly pick him up and I knew he's gone... This time I manage to face it without crying.



Amie..dia da takde...

Short & Fun Getaway...

Kat mana ni?



I'm sure, those who have been to this place will automatically know where is this place....

Will continue later. J sudah sembab mata mnegantuk. Esok.. haruslah hangin satu badan tak cukup tido.. heh!

Thursday, October 29, 2009

masih kosong

masih kosong...

pemohon sudah ada

kertas kerja sudah lama dibentangkan

walaupun tiada pengalaman menjadi engineer, doktor ataupun majistret

namun itu semua bukan penghalang

manager sudah syorkan kepada CEO

tapi CEO masih takde keputusan

jadi...

jawatan itu masih kosong. titik.

Tuesday, October 27, 2009

Tragedi berdarah

"Kak J! Kak J! Masuk cepat! Tengok ni ada banyak darah kat tempat Chaca!"

"Takkan lah..."


The moment I saw this part of the cage I stopped breathing. YES! I hold my breath...



Immediately I looked for Chaca. She was sleeping. Her sleep seemed to be disturbed by my cousins' loud voice.



There were blood everywhere. On the bars, at the edge of her drinking pot, on some sunflower seeds and also on her beddings. Oh dear.. what had happened to you, dear?



I examined her. I found no bad injuries other than one swollen finger. Apart from that, she's healthy and active as usual, as she kept on struggling to get herself free.



nota kaki: Amie said one of the hammy he's having with him might be sick... hmm... please get well both you hammies!

Monday, October 26, 2009

Instant Mummy!

J ada dua budak kecik kat rumah.

opps.. bukan kecik sangat. Sorang darjah 2, sorang darjah 5.

Sort of babysitting.

Hari ni budak-budak tu ikut J ke sekolah.

J bangun AWAL. Siap, solat dan PREPARE BREAKFAST & PREPARE BEKAL untuk ke sekolah.. hahaha.. bukan tak pernah buat. J pun kadang-kadang bangun awal, prepare apa-apa yang patut dan bawak bekal ke sekolah. Bila dah ada adik-adik ni, kena buat macam anak sendirilah. Well, it reminds me to my ma. She was able to handle her siblings when she was way too young. So, why I can't do it... Prektis sebelum jadik MAMA yang betul-betul.

Murid-murid sedang menghadapi PKSR 2. Jadi J mintak kebenaran tumpangkan budak berdua tu dalam kelas buat ujian sekali....

To conclude that, J will be a bit busy menjaga adik-adik sepupu J..

Friday, October 23, 2009

Mija's New Babies



Hamik.. 8 ekor sekali keluar!!!

nota kaki: J garuk kepala...

Batch 3 sudah keluar!!!!!!!!

Smelam Amie sms.

B, Mija beranak lagik. hehehe...

UIK!!!

produktif sungguh...

Thursday, October 22, 2009

Bun's babies

Bunyik.



Buncit.



Bunge.




Rupa-rupanya si Bunge ni bermata merah... dan bermulut bising!!!

ai WISH 1...

J pernah suarakan yang J kurang suka memandu kereta auto. Terutama bila long distance, nak balik kampung contohnya. Tapi J tak kata yang J ban terus keta auto. NO! Automatic car is a very useful car especially in the JAM city like Kuala Lumpur.

J telah diAMANAHkan untuk memandu kereta Pak Ya (Pakcik J yang bekerja di Kuwait) sehingga mereka sekeluarga pulang bercuti sebelum si Atikah mula menduduki peperiksaan SPM. Berat rasanya, seberat kenderaan tersebut. J agak sedih kerana terpaksa meninggalkan cik ViSaye. Bila memegang amanah orang, kita kena berhati-hati. Dah la kereta tu panjang...kalau nak parking mesti senget punya.. haha.. (J tak amek lesen terbang tau) Tak gheti-gheti nak budget camne nak parking dengan elok. Tapi, janji parking masuk kotak, tak kacau kotak orang lain.

J bersyukur kerana mereka mempercayai J untuk menjaga dan memandu kenderaan panjang ini. Aduhai.. letih juga kerana perlu sentiasa berhati-hati supaya apa yang berlaku pada Cik ViSaye, tak berlaku pada cik WISH. Yer.. J memandu salah satu kereta keluaran Toyota ini..




Kecoh jugalah bila kawan-kawan ingat J dah tukar kereta. Bos pun ingat J dah tukar kereta baru. Sampai keluar statement, "Hebat cikgu sekarang, baru kerja dah boleh tukar kereta baru." Letih menjawab, letih menangkis, dan menepis. wah..wah..wah.. J belum mampu untuk mempunyai kereta macam tu. Lainlah kalau J ada sugar daddy. (Boleh tak kalau saya ada sugar daddy, Amie?)

Segan pun ada kerana kenderaan itu bukan hakmilik J. Tapi, macam seolah-olah J bergaya dengan hakmilik orang. Bukan niatku untuk menunjuk-nunjuk, kawan-kawan. Jauh sekali ingin belagak kaya. Maaf, J bukan orang yang begitu. Lain lah, orang yang tak berapa kaya, tapi cerita cerutunya persis orang kaya. (DIA sangat annoying..asyik cerita pasal yang branded & mahal2 je..muak lah.. uweekk..)hehe..( siapa? Adalahhh.... sshhh...)

J agak gembira kerana Achik akan pulang cepat dari jangkaan asal. Jadi tempoh penjagaan cik WISH akan tamat hujung minggu ini. Ini bermakna J harus pulang ke Perak lagi hujung minggu ini. Mujur minggu depan dah mula ujian PKSR 2, jadi kuranglah persediaan yang perlu dilakukan sebelum masuk ke kelas seperti biasa.

J juga tak gembira kerana kedua-dua mama & Achik tidak berapa sihat... Semoga Allah sentiasa bersama dan melindungi kedua-dua ibu ku ini..

Wednesday, October 21, 2009

The Hottie & The Nottie

Dari petang tadi, kepala rasa berdenyut-denyut. Lepas je lepak dengan Bos minum petang tadi, terus sakit. Takkan migrain J datang balik? Kerisauan dalam hati J skarang ni, takdelah sampai buat J stress. Dalam sakit-sakit ni sempat jugak J melepek sambil layan citer ni. Menarik sebenarnya.





Cerita ni berkisar tentang perempuan cantek yang berkawan baik dengan perempuan takCantek menyebabkan Si cantek takde boipren kerana takmo si takCantek kesorangan. Si cantek tu adalah Paris Hilton dan Si takCantek tu adalah Joel David Moore.

J malas nak review panjang-panjang. Moralnya... Jangan terlalu berharap untuk menggapai bintang di langit. Sedangkan tapak sulaiman didepan mata lebih bermakna untuk kita capai... (peribahasa yang J baru reka kejap tadi.. mesti kena marah dengan cikgu BM J ni...hahaha)

Pink Pashmina & Siti Aishah

As promised.. I would wear this pink pasmina given by my student.



This is her.. Siti Aishah, the girl I was talking about. She was grinning from ear to ear when she saw me wearing the pink pashmina. I felt a bit 'jangok' that day because there were sequins on the shawl.



nota kaki: Ke'jangok'an sudah agak pudar sebab gambar diambil pada jam 4.02 petang..(sometimes I stayed back whenever the students need to use Pusat Akses for their assignments) Jadi muka masing-masing dah penuh minyak-yang-kalau-perah-boleh-buat-goreng-nugget... hahahaha...

Matahariku

bukan lagu Agnes Monica. tapi mungkin cerita pengaruh sinetron Matahariku di TV3, hari Isnin sampai Khamis, 6.30 petang.




J dapat ni baru kejap tadi.. mm.. these 3 kids have been giving me macam-macam.. coloring books, note books, cards, surat.. macam-macam. I'm sure one of them started it off. And the other two were just following. Macam saje seronok nak ikut kawan buat apa. (Padahal yang lagi dua selalu je kena sound dgn J sebab banyak sangat mulut) Anyhow.. the thought that counts...

nota kaki: semoga menjadi ticer yang disegani dan disayangi bukan dibenci...

Risau

I watch
I listen
I heard
I'm worry
I'm sad
I'm frustrated cos I couldn't do a thing
All I can do is just wait and see...

Tuesday, October 20, 2009

Kapkek Che' Pah

I planned a little surprise for Amie. Sempena Hari Tua dia. Sudah tentu dia terkejut, tapi control macho habes... Mana tak kan, banyak adik adik student kat situ kan? kan? kan? Terkejut sampai terkeluar perkataan yang buat J terpikir, pebendala yang dia merepek ni dan juga terkeluar perkataan kaget. mm.. lama J tak dengar orang guna perkataan tu...



Anyway, I'm glad dia suke... KAGET sampai tak terkata apa. The designs were so cute and beautiful. Ada banyak design yang cantik boleh didapati di blog Che Pah.At one time,I wanted this and that. Banyak sangat yang cantik. Finally I chose this Rainbow design. Simple but sweet and cute...



J dapat 3 je kapkek. Rainbow, bunga & ladybird. Rainbow dah kena ngap. Sebab tuan buat kek tanya, kapkek tu camne? Sedap Che Pah... J suke bunga ni, sebab Che Pah buat kaler purple!!! Tenkiu..



Ni die cik ladybird.. Kiut miut. Sayang pulak nak makan..



Oh ye.. kapkek yang J order ni ada blueberry filling. Not too sweet, just nice.




I've been wanting to buy cupcakes from Linda But There were always obstacles preventing from doing so... Lenkali ek Linda J order dari Linda pulak.. Sesape yang duk area Ipoh, nak beli kek or cupcakes for any occasion, bleh cari Linda okeh?

Who is that reading J's scribbles?

wah..wah.. tutup mulut yer cik ladybird! Kemain nganga lagi baca scribbles J yek???

J tau ade beberapa silent reader yang kadang-kadang drop by baca scribbles J ni. Tak sangka ada jugak yang berminat nak baca ye? Alhamdulillah.. jangan segan-segan.. tinggalkan komen ke.. just say HI ke.. tinggalkan URL korang ke.. bila-bila senang, nanti J boleh lawat blog korang juge... Kite kongsi pengetahuan, ilmu dan pengalaman...



nota kaki: Siapa pembuat Cik Ladybird comel kat atas tu? Tungguuu....

Monday, October 19, 2009

Bunga... Bukan, Orkidlah..

Entri ni untuk Achik... \(^.^)/



Bunga ni kat tepi kotak pagar... rajin sangat berbunga.



Bunga ni baru kembang sekuntum. Yang lain masih dalam kudup. Sejak ambik dari rumah Tuk Anjang tak pernah berbunga. Sekali dia berbunga daa...



Yang pulak, bunga dalam pasu yang tergantung kat pergola. Daun dia halus panjang-panjang macam duri landak. Tak pernah tengok pokok tu berbunga sebelum ni. Pokok yang J beli kat Floria tahun lepas pun dah nak berbunga. Maybe by the time, Achik sampai kat Malaysia, mesti dia dah nak berbunga.

nota kaki: Moral.. sila buh baja & siram selalu.. hehehe...

Bun & her kids..

Ini la Bun. 1st batch baby dari Mummy Mija... dah jadik mak pun ko yek?



She gave birth to 3 cute pups.. I'm sure two of them are girls... and the smallest, unidentified. Lambat sangat besarnye. J bagi makan mempelam semalam. Khusyuk je dia makan. Sometimes I feed my hammies fresh fruits and veges...



Anak dia nak pun, dia tak bagi, siap bawak lari lagik.. Cian si kecik terkedek-kedek ngejar..



This is the GOLDEN GIRL... ntah camne leh sesat sekor macam Opah Mija ni.. J suke sangat!!! Anyway, the gene is there. Mestilah ada yang serupa kan?



I've been expecting golden hammies from Mija. Tapi takde sekor pun ikut Mija. Semua ikut bulu Jimi. Takde sape pun kuor bulu gold. Finally, Bun gave one gold hammy for me... yeay!!

Sunday, October 18, 2009

fail to upload pics.

Something is technically wrong. I couldn't upload pics in here. Maybe I should try later. I mahage to snap a few shots of the golden girl. Who's golden girl?

Later..

Gucci & Prada lives in MAC.. wow..



I was sleepy due to blackout last night. But I couldn't sleep. I was browsing and found these cute hammies..Gucci & Prada. And I really love their home. I wish I could have this one also!

Gucci & Prada



Something to share from their blog.

18 Facts About Hamsters.

1. If you are getting hamsters its best not to buy them them a plastic cage as they may chew it.
2. The hamsters native habitat is the deserts of Asia.
3. In the wild hamsters burrows can be up to 2 metres deep.
4. Hamsters babies are called puppies.
5. Hamsters are colour blind.
6. A human year is 25 hamster years.
7. Hamsters got their name from the German word Hamstern which means to hoard.
8. Hamsters can eat almost anything.
9. Hamsters are great escape artists.
10. Hamsters can drink milk as long as it doesn't go sour.
11. A hamsters gestation period can last for 16 to even 30 days.
12. Golden (Syrian) Hamsters originated from the Middle Eastern Country Of Syria.
13. Djungarian Hamsters are located on the steppes of Russia.
14. Djungarian hamsters are also known as Cambells Dwarfs and are the most common dwarf species.
15. Hamsters are allergic to Cedar.
16. Male hamsters are called Bucks and females Does.
17. Hamsters can only see up to six inches in front of them.
18. Hamsters are nocturnal meaning they sleep during the day and are active during the night.

Friday, October 16, 2009

Peek-a-boo..

Pagi tadi ada Majlis Penutup Minggu Penghayatan Nilai-Nilai Murni. Guru-guru duduk tepi murid. Pentas digunakan untuk persembahan.



Skarang dah bulan 10. Mesti mak ayah dia kata takyah beli baru.. thn depan baru beli kasut baru.. dah la tak pakai setokin.. hehe.. I can see you toe!



Ni citer semalam. J nak buat benda lain sebenarnya. Bila cek buku latihan.. most of them tak buat correction. Malah ade sampai bertapuk-tapuk tak buat. Penyudahnya, the whole 1 hour class were spent doing corrections only. mm... payah betul nak buat revision camni. Exam pun dah nak dekat. Rasa macam ada lagi yg J tak sempat cover lagi...

Kena kunci!

Ape yang kena kunci??? heh.. can you see the lowest door of the cage?



Kite closeup sket.. Pintu ni kena kunci dgn J. Oh.. kejamnye J... Heppp.. nanti dulu. Bukan J nak jadi keja, Si Daddy dok gigit pintu tu sampai longgar dan terbuka dengan sendirinya. (tau ajelah Daddy Jimi tu gemok macam mana kan?) J kan dah kata budak-budak tu tengah gatal.. Tu yang dia hogeh (bahasa Perak ye) pintu tu sampai longgar dan dan boleh terbuka dengan mudah. Akibatnya J kena mangga pintu tu..



Disebabkan budak-budak ni noti sangat. J eksport dia ke rumah Amie. Awak jaga ek.. kite nak balik raya esok...



Pastu pegi barber shop... huh.. sambil menunggu layan citer Tamil... Tgk misai barber tu.. huh.. tebal sey!!! Macam mana dia makan & minum?

Thursday, October 15, 2009

Yang Arif Lagi Bijaksana

Sempena Minggu Penghayatan Nilai-nilai Murni, J dilantik menjadi hakim untuk Pertandingan Bercertia Terbuka tahap 1. hehe...



It reminds me when I was in Year 1. I participated in a story telling competition. I was fully prepared. I practised in front of the mirror, infront of my mom, my teacher. On the competition day itself, I don't know what happen, I stopped in the middle of the story. Suddenly I was blank. Totally.




So I just stand at the centre of the stage. Gulping. Shivering. Panicking. Till the bell rings. Sah-sah lah dapat saguhati je kan? Since than, tak penah dah cikgu pilih J untuk wakil bercerita sampai la ke sekolah menengah.. haha..

Today's competition is not really a story telling. But more to reading Kisah Teladan & Kisah Nabi. Some of them almost bore me to sleep. They were reading to themselves only. Only a few did a good job and they do deserve to win a prize.

p/s: petang ni kena jadi 'pencemarah' LDP.. adoila..

Tuesday, October 13, 2009

Mummy & Daddy

Balik raya haritu letak Daddy Jimi kat luar... He was curious but it looked like he was having fun.. Jimi sekor je la lepaskan.. yang lain takde mase nak kejar.. rumah Achik besar.. jenuh nak kejar nanti..



Everyday I only saw little black eyes. No anak mata. Totallly dark and black. Rupa-rupanya bila dapat close up camni, ada rupenyer..



They're so fluffy cute little tikus...kan?

Dua-dua tengah gatal.. Dok sebuk menggaru badan kat sangkar masing-masing. J asingkan hammy jantan, Mummy and Chaca in different cages.



J harus asingkan mummy dengan Chaca juga. Mummy very noti cos dia geget Chaca sampai jadik camni.. poor baby Chaca.. (warning.. jeling je.. jangan tengok!!!)



Baik budak tu.. tak buas pun. Sangat jinak walaupun dikala dia tengah aktif waktu malam.. Sebijik ikut perangai Daddy...

Cemburu..

cemburu
tapi lega

cemburu
tapi senang

cemburu
tapi bahagia

cemburu
tapi rindu

cemburu
tapi mustahil

cemburu
tapi mungkin

ah... masih cemburu..

I can still feel my heart beating

I finally finished the last word at 1.35 a.m last night.



sangat lega... I really like this one. Especially towards the end. It's when the war happened between the Good and the Bad vampires that includes the help from the werewolves. I was not so happy to know that Bella actually had kissed Jacob, one of the werewolves, who loves Bella. The love triangle was a mess. Everybody doesn't want to hurt anybody's heart. Pening lah part tu.. (dalam erti kata lain..tak suke part tu..)

It was raining after I slept. It was cold till it made me pull my blanket to cover the whole body. And now.. I'm having chest pain. On the left, to be precise. I'm not sure what's the cause. The moment I felt it this morning, immediately I looked at my fingernails. To check whether the colour had changed. Then I checked my lips. It's still the same. No colour changed. I've experience the same pain before. It happened for a few seconds and then, gone. But not as painful like, right now. I can still feel the pain. It has lessen.

What's is happening to me? Do I need to seek for any doctor's advise?

Monday, October 12, 2009

Sian Cik ViSaye...

Matahari besar dan merah pagi ni.. mengingatkan J pada kisah dihujung minggu mengingatkan MEMBARANYA hati J.



Cik ViSaye telah dicederakan. Bengkek betol dengan Viva Putih WTS 1502. Pemandu tu boleh bukak pintu biar pintu dia berlaga dengan pintu sebelah kiri kereta J. Kalau pelan tu J tak de heran sangat. Mungkin tak berbekas. Tapi dia boleh buat selamba, masuk dalam kereta, panaskan enjin. Pehal mamat ni? J keluar cek. memang calar sikit. Takde la nak turun cermin tingkap nak say sorry ke.. hape ke.. Takde adab sungguh. Kalo ko tak sayang kereta ko pun, sukatik ko la.. Aku sayang keta aku woi!!! sedey..



Malam tu, J on the way nak balik rumah. Nak ikut MRR2, jem. Jadi J ikut jalan belakang. Bnayaklah jugak kereta tapi, bergerak lah jugak. Sesambil tu J buka Cd Faizal Tahir kuat-kuat. Tiba-tiba J terasa macam ada benda bergesel dgn Cik ViSaye. mm.. ye ke, tak? ye ke, tak? Takpelah, tak kot.. J pun terus je.. sampai je rumah, J tengok la.. isk..isk.. dah la baru tukar bumper asal. (selama ni J pakai bumper lain sebab bumper asal kemek kena langgar basikal masa parking kat luar rumah makpak J) 2 kali dalam satu hari! mm... kenapa yek?



Ni cerita tak kena mengena dengan Cik ViSaye. Budak ni namanya Afiq Haiqal. Dia duduk meja depan. Sorang je Takde buku aktiviti hari ni. Dia ni budak nakal dan banyak akal. Pandai juga berlakon. J sibuk melayan kerenah yang lain. Sebab hari ni J bagi latihan buat ayat menggunakan makanan yang mereka dah belajar. Mula-mula J tenung. Dia masih tak sedar. Then, sorang budak perempuan join. J renung lagi. Ape motif dia potong plastecine tu kecik-kecik.. takkan main masak-masak kot? Dia pandang J sekilas, dan teruskan bermain.



Dia ingat J tak marah. Sebab selalunya J akan hamuk kalau sape-sape takde buku. Sekali J, dpt idea. J keluarkan henpon, tangkap gambar. "wei..ticer amik gambar ko la.." "mm.. senang saya nak tunjuk bukti pada guru besar, guru kelas dan mak ayah awak tentang perangai awak. Terus dia simpan, buat muka sardin. huhuhu..

p/s: Walau macammana kita berhati-hati dan cermat dengan pemanduan dan penjagaan kereta kita, kalau orang lain yang tak cermat dan berhati-hati akan kena kereta kita jugak.. benciiiii....

Thursday, October 8, 2009

Main masak-masak jom?

This is... Tagliatelle with portobello mushroom sauce. J masak masa ma ada kat sini hari tu. I changed the recipe a bit. I added cili padi, some shrimp and also shredded salad leaves.. I'm no good cook. I used Prego and adjusted here and there so that it suits my taste...



Esok ada potluck. Nak kongsi dengan kawan-kawan, kuota memasing dah penuh. Jadi J buat la ini.. Lontong campak-campak.. hehehe..



Nasik impit dah rebus.. sok pagi tinggal nak potong jer..



Satu jek masalah. J lupe beli serai... dah masak baru J teringat nak tambah serai.. Aduss.. belasah jelah.. hahaha..

Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^