Saturday, March 31, 2012

Pet Grass. Day 1.

This photo was taken on the next day after I put them on the wet soil . Wow..that was fast!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 30, 2012

Penternak Spora

Oh mai...

Masa kemas aisbok petang tadi jumpa kari kalio ayam ni terceruk hujung satu bucu. Rasanya.. Ada sebulan lebih dia terperosok kat bucu tu.

Haih... Ni la sebab yang malas masak. Bila tak habis, sumbat aisbok. Bila dah sumbat aisbok, alamatnya.... Berkurunla dia duk dalam tu menunggu masa spora diternakkan...

Adoila... Kalau Mak Iti jumpa ni, harus lah pedih telinga dengar ceramahhh.... Akekeke...


J: macam cantik pulak spora tu... ;)


Published with Blogger-droid v2.0.4

Pet Grass

I bought these seeds from Dearcats Pethouse shop for RM 6.50. Since I already have a pot with soil in it, I bought the seeds only.

The shop is selling it in a few packages..that may include soil, the plant box and also the spray bottle.

Hopefully, it'll be a success...


J: I don't have green fingers, so really hope that they'll grow! Please pray guys!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 28, 2012

Wordless Wednesday ~ Muat kan?

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 27, 2012

Why laa...

Sembang-sembang sudah.

Suap makan sudah.

Garu badan sudah.

Tepok-tepok sudah.

Manja-manja sudah...


Why la..? Why you always love to sleep on my kids' books?


Anak bujang mami ni kan.... Haihh...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Harum Bunga Rampai




I attended my cousin's solemnization ceremony recently. It was indeed a blissful ceremony.

I was given a small bag of bunga rampai that has the sweetest smell. I just love the smell as it is a mixture of shredded pandan leaves, colourful flowers and perfume. I really love the sweet smell and I'll inhale it again and again as if it could make smell the same inside out. Hehe.. Silly me!

I love solemnization ceremony...however I dislike the undescribable overwhelming happiness and sadness shrouded my emotion during the akad and also during the 'taklik' vows being sealed by the bridegroom. Well, to be frank, it's more to sadness which I quickly shooed it away asap. It should be a happy one for my cousin. Not me! Selamat pengantin baru cousin.

J: How I wish it's me on the dais with my MIA groom...

Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 25, 2012

Sabotaj secara pukal!

Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 23, 2012

Short and Budget Trip to Singapore. Day 1

Trip ni dianjurkan oleh kawan dari sekolah lain. Jadi J dan 2 orang lagi kawan tumpang la sekaki. Dah lama pergi sebenarnya.. hehe.. lama tak lama pun awal bulan Februari, 4-6 Februari 2012.

Apa-apa pun kena tukar duit dulu.
Tukaran duitnya SD 1 = RM2.42.(RM2.50 la lebih kurang)


Kami ke JB konvoi dengan yang lain naik kereta ni. First time drive Persona ni..(bukan kereta J ye..) Bolehla tahan. Bukan apa, dulu pernah bercita-cita nak angkat kereta ni sebijik! hihihi..


Kami ambil pekej 2 hari 1 malam. Menginap kat Hotel New York JB. Pakej tu dalam RM360 termasuk shuttle bus pergi dan balik ke Universal Studios Singapore @ USS dan tiket masuk USS. 

Ni la 2 teman sekereta bersama-sama nak pergi berseronok. 
Excited!


J memang recommend la kat kome-kome yang nak cari hotel kat JB. Bilik dia macam baru furnish perabot baharu gamaknya. BESAR dan SELESA! 
Lagipun dekat sangat dengan bandar. Dekat je kalau nak kemana-mana.


Kalau datang satu family, ambil sebilik je cukup. Harga bilik ni untuk se malam, dalam RM170.


Lepas check in dan refresh, ada pulak yang ajak masuk ke Singapore. Nak jalan-jalan kata mereka. Kakak sebilik J kata, nak pergi naik bas dan MRT.. 

Wah... peluang ni nak merasa naik MRT.


Lepas check kastam Malaysia & Woodlands, kami naik bas ke Stesen MRT Woodlands. Kakak roomate tu ada ahli keluarga di sana, jadi kami ni ikut je la kakak tu yang kebetulan ajak anak saudara dia join sebagai penunjuk arah...


Part best pengalaman naik MRT ni, escalator nak ke MRT laju. Serius. Lagipun stesen bawah tanahnya, memang jauh ke bawah. So, cepat naik, cepatlah turun. 

Berbeza dengan escalator kat ada kat tempat kita ni.. ^___^ Lepas tu pulak, bila dah turun dari MRT dan dah keluar, bila pulangkan tiket MRT kat mesin, boleh dapat semula SD1 dalam bentuk siling. Kiranya harga tiket yang dibayar tu sekali dengan deposit kad MRT la kot.


Masa ni kat Stesen Farrer Park. Sementara tunggu yang lain singgah toilet, dan memandangkan zoo tak termasuk dalam lawatan kami, tumpang bergambar la kat sini..


Got Lembu Road and Lembu Playground also you know...


Mustafa Centre di hari minggu. Ooooooo mak aih. PENUH! PENUH dengan pekerja asing terutamanya yang datang dari India dan Bangladesh. Ini pun sebahagian je... 

Yang best kat Mustafa Center ni, supermarket dia. Kalau kat Malaysia macam Mydin, cumanya yang ni memang BESAR dan MACAM-MACAM ada. Kalau ada duit lebih, nak je beli perfume kat sini. Tapi mengenangkan baki gaji bulan tu dah ada allocation perbelanjaan, makanya.... lupakan je la.



Bila malam dah mula menjengah, kami di bawa menikmati keindahan lampu disepanjang Orchard road. Memang cantik. Nak shopping kat sini, memang nan hadola kan. Shopping mall kat sini jual yang branded-branded belaka. Dah namanya Short and Budget Trip. Duit belanja memang bawak cukup-cukup je.hehe...


Masa tu masih ada lagi suasana CNY.


Bukti Kami dah sampai sini. 


bersambung.....

Wednesday, March 21, 2012

Cahaya di balik awan

Langit Singapura.. Kali kedua ke Kota Singa untuk tahun ini. Nanti bila J dah lapang, J buat post untuk kedua-duanya. Mode: sibukss


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 16, 2012

Holiday!

Alhamdulillah... This trip would be my second and longer stay to the place that I'm heading right now.


Yeay!


J: sakan menghabiskan duit yang disimpan untuk kenduri tak jadi. Ada hikmah rupanya... :D


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 14, 2012

Wordless Wednesday ~ He loves books.

Published with Blogger-droid v2.0.4

BookXcess Amcorp Mall

School holiday discount!


20% discount for almost all books!!!


Quick, Go and shop till you drop!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Spring Cleaning

Agak2 berapa boleh dapat kalau pergi jual kat tempat kitar semula?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 13, 2012

Sunyi je, apa kes?

Psssstt... Mana pergi budak busuk berdua tu?


Ntah..


Pelik ni. Kalau takde selalunya kejap je.


Okay apa kalau diorang takde. Kita leh konker mami untuk kita je. Kan?


Ha'ah laaaaa.....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 11, 2012

Breakfast

Location: Kaya Kopitiam (joined with BHP) Sg Besi Toll


Breakfast set RM 5.90


J: Kopi dia GILA kawww!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Friday, March 9, 2012

Chocolate on Friday

Nak?


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 8, 2012

JANGAN BUAT KERJA DI RUMAH!

Ok. Fine.


T______T


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wednesday, March 7, 2012

Teman malam ini

Budak dah exam. Cikgu dia pun mulala bersilat.


Jadi untuk mengalihkan stress, kupi dan keropok harus disediakan dulu.


Ganbatte!


Published with Blogger-droid v2.0.4

Wordless Wednesday ~ bila Julian mengeram

Published with Blogger-droid v2.0.4

Tuesday, March 6, 2012

J dan Alam...


Dulu masa kecil, ketika dalam perjalanan ke tempat yang jauh, J suka baring dalam kereta dan langut ke langit tengok awan bergerak. Suka tengok pokok-pokok hijau sepanjang jalan nak ke mana-mana. Suka perhati pokok yang pelik-pelik sepanjang jalan. Suka tengok bulan dikala waktu malam. Punya tenung la bulan tu sampai pening. Kalau hujan suka tengok air yang menitis menjadi lopak kecil. Termasukla bila titisan air yang sedikit demi sedikit bercantum ditingkap kereta sehinggalah ia hilang dek kelajuan angin yang dirempuh kereta yang sedang bergerak. Kalau mandi sungai, ralit perhati air yang berlumba-lumba mengalir tanpa henti. Asyik sangat...

Semua kesukaan itu tidak pernah terhenti. Walaupum dah jarang benar dapat menikmati saar-saat itu.Gambar ni diambil pagi tadi, ketika kalut naik ke tingkat 3 untuk masuk kelas awal pagi tahun 6.

Pagi yang oren. Rasa hilang mengah kejap bila nampak keindahan ini...Subhanallah..

Published with Blogger-droid v2.0.4

Isi borang.

Bukan borang kawen yang pastinya.


Online dah setel.


Now, kena selesaikan penghantaran salinan keras (baca:hardcopy).


Mm... MAMPUKAH?


Published with Blogger-droid v2.0.4

RTM bayar paling mahal? Woww..



http://www.mstar.com.my/hiburan/cerita.asp?file=/2012/3/5/mstar_hiburan/20120301181656&sec=mstar_hiburan

Monday, March 5, 2012

Pantang

Budak ni memang pantang tengok mami dia buat keje. Selamba katak dia je landing atas kerja-kerja mami. Bertuah punya budak.


T______T


Published with Blogger-droid v2.0.4

Sunday, March 4, 2012

Penat

Penat kemas rumah. Serius tak tipuuu...


J: ye sangat la tu..


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, March 3, 2012

Sedang Apa dan Dimana...


dulu selalu ada waktu untuk kita
kini ku sendiri
dulu kata cinta tak habis tercipta
kini tiada lagi (lagi)
sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani janji hati kita
sedang apa dan dimana wooo
sedang apa dan dimana dirimu yang dulu ku cinta
ku tak tahu tak lagi tahu seperti waktu dulu
apakah mungkin bila kini ku ingin kembali
menjalani menjalani menjalani janji hati kita
J : Penangan Ariana Mikhail la ni... Tak pasal-pasal rindu kat dia... T____T

4 Syarat Pakai Tudung Sempurna

Untuk rujukan saya.. dan juga anda.

Mari kita baiki diri bersama-sama. 

^___^


Friday, March 2, 2012

Be grateful mami..

Mami.. Be grateful mami...


Why?


Mami, don't you know that you have lots of friends out there and also both of us who love you so much?


Then?


Me and Julie have YOU ONLY mami. ONLY YOU. So... Stop being sad and stop having the thoughts that nobody cares about you. This is just a little test from Allah to you. It showed that Allah loves you too and wants you to be closer to Him. No worries... We love you mami. Sooooo much..


Yes sayang.. Mami love both of you so much too!


T_____T


Published with Blogger-droid v2.0.4

Berkabus

Berkabus hatiku seperti yang dibawa hujan rahmat lewat petang Jumaat.

Terasa semakin berkabus bila pelawaan yang diunjurkan ditolak.

Mulut menuturkan tiada apa-apa.

Namun di hati terdetik sedikit rasa pedih.

Apa yang sebenarnya lintasan yang dirasai dalam hati ini?


Kumohon padamu Allah... Kumohon agar Kau lindungi hati ini melainkan daripada yang berhak sahaja.. Yang benar-benar ikhlas dan berhak memiliknya satu hari nanti.


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, March 1, 2012

Ngantuk

Tanda buku adalah perbuatan yang boleh mengundang kantuk. Hari ni bawak jajan supaya buku dapat ditanda habis! Ganbatte!!


J: asal susut je, jap lagi mesti penuh balik. Huhu...


Published with Blogger-droid v2.0.4

Teachers and their free time...

A teacher somewhere in your neighborhood tonight will be grading papers and preparing lessons to teach your children while you are watching television. In the minute it takes you to read this, teachers all over the world are using their "free time", and often investing their own money, for your child's literacy, prosperity, and future.

Total Pageviews

Please come again.. ^_^